Priser til de beste?

Priser til de beste?

tekst

Av Hilde E. Wedde, Bente Monica Aakre og Magne Helland

Fagmiljøet på optikerutdanningen begynte tidlig å fremheve dyktige studenter. Lite typisk norsk på den tiden, men med sterk påvirkning fra høyere utdanning i Storbritannia, og da spesielt optometriutdanningen ved The City University i London, ble det opprettet en rekke studentpriser.

I dag er situasjonen annerledes. Nå er det ikke lenger en uting å fremheve de som gjør det godt. Å rose og skryte av studenter som viser entusiasme og sterk faglig interesse, som legger ned betydelig arbeid og oppnår spesielt gode resultater, har etter hvert blitt akseptert også i Norge. Dette i hvert fall så lenge en klarer å unngå at slike ordninger og pristildelinger svekker eller går ut over andre studenters innsatsvilje og prestasjoner. Lagt opp på en fornuftig måte kan det å fremheve de beste, snarere virke positivt og inspirerende på medstudenter for ytterligere innsats. Og for den og de som går av med «seieren», er «ære og berømmelse» vel så hyggelig og viktig, som en eventuell prisgevinst i form av eksempelvis en fagbok, fri tilgang på en fagkonferanse, et reisestipend, eller det å bli invitert til å holde et foredrag på Norges Optikerforbunds landsmøte.

Etter modell fra Storbritannia

Hvordan startet så det hele? Litt vanskelig å si, nå 30-40 år etter at de de første prisene ble etablert. Men påvirkningen fra Storbritannia, og da spesielt optometriutdanningen på The City University i London, har nok spilt en betydelig rolle. Jakob K. Hultgren hadde sin optometriske bakgrunn fra City (Helland, 2018). Der traff han professor Robert J. Fletcher, som senere ble en sann Norgesvenn (Helland, 2017). Det er vanskelig å tallfeste hvor mange ganger han kom til Kongsberg. De første årene som gjesteforeleser, men senere med fast tilknytning til fagmiljøet i en professor II stilling. Så kom Holger Holgersen med optometriutdanning fra Skottland. Deretter kom en rekke nye undervisere med utdanning fra City, etter fullført grunnutdanning i optometri som da ble gitt på Kongsberg Ingeniørhøgskole (KIH). En slik bakgrunn hadde blant annet Magne Helland, Jan Richard Bruenech, Hege Rød, Trine Langaas og Per Lundmark. I Storbritannia var det å fremheve de beste noe de hadde drevet med lenge. Nå tok norsk optometri etter!

Fletcher-prisen

En tidlig pris var en fagbokpris som ble opprettet av professor Fletcher. Denne ble trolig etablert på slutten av 1980-tallet, men her har vi hatt problemer med å finne dokumentasjon. Den ble i mange år utdelt mer eller mindre årlig, alt avhengig av hva Fletcher hadde tilgang på av nyere bøker. Og det var som regel en god del!

«Fletcher-prisen 1996». Faksimile fra studentavisa For Syns Skyld nr. 55 1996, side 16.

Han skrev flere bøker selv, og var også redaktør eller medforfatter for flere optometriske bokverk. Og ikke minst var han en meget aktiv bokanmelder i britiske optometritidsskrifter. Som aktiv anmelder fikk han tilsendt nye bøker fra forlagene.

Av dokumentasjon for Fletcher-prisen har vi kun klart å finne en omtale fra 1996 (Anonym/redaksjonelt stoff, 1996). Dette året ble det delt ut to bokpremier, til Marianne Eeg Johansen og Line Johannessen, studenter i henholdsvis 1. og 2. klasse.

1993

I 1993 ble «Sølvretinoskopet» fra Norges Optikerforbund lansert. Denne prisen ble opprettet for å fremme studentenes arbeid med hovedoppgaver. Prisen ble tildelt den prosjektgruppen som totalt sett leverte den beste oppgaven. Da utdanningen ble gjort om til bachelorutdanning i 2003, ble prisen rettet mot beste bacheloroppgave. Nok en ny endring i prisstatuettene kom i 2014. Da ble «Sølvretinoskopet» en pris for beste masterprosjekt, etter at innholdet i den tre-årige bachelorutdanningen ble endret.

Men i 1993, og de påfølgende årene, dukket også flere nye priser opp. Blant annet ønsket flere av de store leverandørene å stimulere og hedre dyktige studenter. Dette innenfor flere områder. Spesielt de store kontaktlinseleverandørene ønsket å bidra. Senere kom også de store optikersammenslutningene og kjedene på banen.

«Sølvretinoskopet» – Norges Optikerforbunds pris for beste masterprosjekt. Bildet viser trofeet som følger prisen! Slik prisen fungerer nå får vinneren ett års gratis medlemskap i Norges Optikerforbund, samt 3000,- kroner, som oppfordres brukt til faglig oppgradering. Og selvfølgelig «ære og berømmelse»! (Foto: M. Helland)

I dag foreligger det en lang rekke priser, og de fleste aktørene innen faget og bransjen bidrar for å fremme «de beste»! Tabellen nedenfor gir en oversikt over tidligere og etablerte faste årlige priser:

Tabell: Oversikt over tidligere og etablerte faste årlige priser.

Beste kliniker i avgangskullet/bachelor

  • Ciba Vision (1993 – 2010)
  • Synoptik (2011 – 2016)
  • Brilleland (2017 – d.d.)

Beste kontaktlinsestudent

  • Kontaktlinsekurs – Johnson & Johnson (1996 – 2014)
  • Bachelor samlet for andre- og tredje året – Johnson & Johnson (2014 – d.d.)
  • Bachelor tredje året – Alcon (2021 – d.d.)
  • Master – Johnson & Johnson (2013 – d.d.)

Beste masterstudent allmennoptometri

•            Synsam (2014 – 2016)

•            c)optikk (2017 – d.d.)

Beste masterstudent ortoptikk og pediatrisk optometri

•            Synsam (2014 – 2016)

•            Interoptik (2018 – d.d.)

Beste masterstudent PCO/HiBU

•            Interoptik (2000 – 2006)

Beste og mest fremragende skrevet masteroppgave

•            USN – nomineres fra hele Fakultet for helse og sosialvitenskap (2021 – d.d.)

Beste optikerstudent/beste bachelorstudent

•            Carl Zeiss (1993 – d.d.)

Beste praksisstudent bachelor

•            Specsavers (2017 – d.d.)

Beste prosjekt

•            Bachelorprosjekt – «Sølvretinoskopet» – Norges Optikerforbund (1993 – 2013)

•            Masterprosjekt – «Sølvretinoskopet» – Norges Optikerforbund (2014 – d.d.)

Beste prosjektpresentasjon

•            Prosjektposter avgangskull/bachelor – Specsavers (2008 – 2013)

•            Masterprosjektpresentasjon – Specsavers (2014 – d.d.)

Årets forbilde

•            Masterutdanningen PCO/HiBU – Interoptik (2000 – 2006)

•            Bachelor – Krogh Optikk (2004 – d.d.)

Priser til de beste?

Hvorvidt priser til «de beste» har noen positiv effekt på den enkelte student, det være seg på de som allerede er skoleflinke, eller på de som er litt svakere, kan selvfølgelig diskuteres. Slik prisene har fungert i optometriutdanningen, har de nok i hovedsak kommet som en positiv og hyggelig overraskelse ved prisutdelingen på slutten av studiet. At noen ved studiestart skal ha satt seg inn i priskriterier og bevisst satt seg som mål å vinne priser, vurderes som lite sannsynlig. Men hvem vet?

Men uansett, totaleffekten vurderes som svært positiv. Dagen for utdeling av vitnemål og studentpriser på optometri har blitt en festdag, både for studenter, ansatte på instituttet, og for de sentrale aktørene innen faget og bransjen.


For mer detaljer om priskriterier, årstall for innføring (og eventuelt opphør) og tidligere prisvinnere, se vedlegget Oversikt over tildelte studentpriser. Denne oversikten er utarbeidet av Hilde E. Wedde basert på innhentet informasjon fra prisgiverne og/eller omtale av prisutdelinger i Optikeren. Det tas forbehold om mulige feil og mangler.

Viktigste kilder:

Anonym/redaksjonelt stoff (1996): Fletcher-prisen 1996. For Syns Skyld, nr. 55, side 16

Helland M. (2018): Jacob Kjell Hultgren – foregangsmann for høyere optometriutdanning i Norge. (i serien «Optometriske berømtheter i Krona (13)»), Optikeren, nr. 5, side 42 – 43.

Helland M. (2017): Robert J. Fletcher – en foregangsmann innen synsergonomi. (i

serien «Optometriske berømtheter i Krona (5)»), Optikeren, nr. 3, side 50-52.

Omtale av prisutdelinger i fag- og bransjetidsskriftet Optikeren – en rekke utgivelser