Internasjonalisering i utdanningen

Internasjonalisering i utdanningen

tekst

Av Irene Langeggen

I 1996 kom optiker Ragnhild Rygh Langseth tilbake fra et 12 måneders studieopphold ved University of California, Berkeley, Los Angeles, USA. Hun var inspirert etter praksis i Guatemala, og ønsket å presentere ideer om hvordan man kunne få erfare optometri i omgivelser som hadde begrensede ressurser. Etter å ha diskutert med henne, godkjente instituttleder Kjell Inge Daae at prosjektarbeid kunne omfatte internasjonalt optometrisk arbeid. Våren 1997 ble den første hovedprosjektoppgaven  med formål om å ha praksis og delta i optometriske klinikker i utlandet en realitet. Turen gikk til Guatemala, og 2000 personer ble undersøkt i samarbeid med lokale tolker, øyeleger og medlemmer av Lions Club fra Los Angeles. Det var ca. 200 personer involvert i den provisoriske øyeklinikken.

Dette var starten på mange år med internasjonale prosjekter, hvor man har høstet erfaringer fra mange land og kontinenter. I skrivende stund er det fokus på prosjektarbeidet i Madagaskar, Tanzania, Moldova, Sør-Afrika og Kenya. «Klinisk praksis på Madagaskar gir internasjonalt perspektiv på studielivskvalitet og øyehelsetjenester» er et prosjekt støttet av HK-dir, hvor målet er å øke språk- og kulturferdigheter hos bachelorstudentene. Studentenes erfaringer med nye kulturer, synshelsetjenester og utøvelse av profesjonen, samt tverrfaglig samarbeid, er viktig for å kunne møte mangfoldet i befolkningen. Arbeidet innen internasjonalisering drives også av Erasmus-stipender med 3 eller 6 måneders varighet. Optometriutdanningen ved USN planlegger at femte semester undervises på engelsk fra høsten 2023. Det er viktig for å kunne motta studenter på innveksling fra utlandet, og det er et mål at innveksling og utveksling av studenter og ansatte, skal være likeverdige. Europeiske partnere er viktig for videre arbeid med Europeisk Diplom.

Internasjonalt studentarbeid har i hovedsak omfattet klinisk praksis og vært prosjektbasert. Sosialt entreprenørskap og verktøy gitt gjennom Ungt Entreprenørskap har vært rammeverket for slike prosjekter. To ganger har optometristudenter deltatt i NM for studentbedrifter arrangert av Ungt Entreprenørskap, og i 2020 vant gruppen som var på Madagaskar, bestående av Hanna Fosså, Lene Gjøsæther, Birgitte Stormo og Lisabeth Hogefeld.

EYE FX prosjektet som omfatter utveksling av ansatte i optometriutdanningene i Norge og Kenya støttes av NOREC, og har et verdigrunnlag basert på gjensidig nytte, læring og glede i møter mellom mennesker. Norsk optometri må være en attraktiv samarbeidspartner og bidragsyter i det globale perspektivet med mål om å gi «bedre syn til alle og enhver» (FN, juli 2021). 

Optikerstudenter i praksis på refraksjonsklikken ved øyesykehuset i Antsirabe, Madagaskar februar 2020, fra venstre Lene Gjøsæther, Birgitte Fosse Stormo, Lisabeth Hogefeld og Hanna Fosså