For Syns Skyld

For Syns Skyld

Studentavisa som skulle finansiere studieturen ble en braksuksess ved oppstarten i 1972. Den besto av hele 40 sider i A5-format og nådde langt utenfor Kongsbergs grenser og skapte oppslag i Laagendalsposten. På den tiden var «For Syns Skyld» Norges eneste optikertidsskrift, lenge før Optikeren som ble utgitt først i 1980. Mangfoldighet, kuriosa og faglighet godt blandet med datidens reklameannonser økte nysgjerrigheten. Tidstypiske bilder av både studenter og lærere samt uformelle intervjuer av skolens ansatte og andre kjente personligheter gjorde avisa populær. Siste nr ble utgitt i 2010, og alle nr er tilgjengelige her på nett i anledning jubileet. Her finner du mange flotte skatter i kjent men avglemt retrostil. God fornøyelse!

Optikerutdanningen sett fra studentenes synsvinkel

Av Dag Kristoffersen og Magne Helland

I 1972, på oppfordring fra lektor Jacob Kjell Hultgren, startet optikkstudentene på Tinius Olsens Tekniske Skole bladet For Syns Skyld. Denne studentavisen skulle fortsette i til sammen snaue hundre utgivelser, fram til det som trolig er siste utgivelse i 2010. Hvorfor den sluttet da, er ukjent. Kanskje ble den for sterk? Eller ble det for mye arbeid? Eller stoppet det hele opp rett og slett på grunn av at studentenes behov for å finansiere studieturer opphørte?

Motivet for første utgave var først og fremst å tjene penger til tysklandsturen klassen ville gjennomføre vinteren 1972. Videre hadde studentene et ønske om å gjøre norske optikere bedre kjent med hva som foregikk innen faget på skolen på Kongsberg. For det første nummeret er det ingen oppgitt redaktør, siden alle har deltatt! Litt mot slutten av bladet er det imidlertid oppgitt at Kristen Hansen og Grete Strøm utgjør redaksjonen, og at Ole Øverli er annonsesjef og kasserer. Men det ser ut til at også Rolf Myrland var en av de fremste drivkreftene. Ikke minst fordi han har skrevet egen optikervise og fordi han figurerer i redaksjonen i neste nummer og i alt 6 utgaver til og med nr. 10. Pris for bladet i starten var kr 5,-, men «betaling var helt frivillig»!

Forsiden på det aller første nummeret av For Syns Skyld, nr. 1 1972. A5-format, ingen oppgitt redaktør.

Inntjening fikk de også gjennom annonser fra sentrale aktører innen faget og bransjen. I første nummer er det helsides annonser fra firmaene; Ingeniør Anders Spiten A/S (for helautomatiske slipemaskiner), Strøm & Belstad (for brilleinnfatninger), H. Stene & Co (for brilleetuier), Lorentz E. Gjersøe A/S (for optometriske instrumenter, inkludert Polatest), Ronos Optikk A/S (for skytterbriller og brilleglass), Anthony Gabrielsen A/S (for instrumenter) og Nordlys Briller A/S (for norske brilleinnfatninger). Bladet er i A5-format og med totalt 40 sider. 19,5 side av de 40 er annonser i dette første nummeret. Fire av sidene er fra det lokale Ingeniør Anders Spiten A/S på Kongsberg. Så nær halvparten av sidene er annonser. Det er tydelig at både lokalt og nasjonalt så støtter optikkbedrifter opp om den nye avisen. Og annonsefolket i redaksjonen har gjort en god jobb og samlet inn penger til tysklandsturen. Siden det gikk så bra med første nummer, bestemmer studentene seg for å fortsette med nye utgivelser. Fra nummer 6, 1974, opplyses det at bladet blir trykt på Kongsberg trykk. Opp gjennom årene ble også andre trykkeløsninger benyttet.

Omtale i lokalavisen

For Syns Skyld skapte tidlig oppslag i lokalavisen på Kongsberg, Laagendalsposten. Allerede året etter at første nummer kom ut, dukket overskriften «Skoleavis på Kongsberg ble optikertidsskrift» opp (Laagendalsposten, 1973). Her blir lektor Jacob Hultgren intervjuet. På spørsmålet; hadde de ventet en slik utvikling av avisen? – «For Syns Skyld» er blitt en langt større suksess enn vi hadde ventet. Vi hadde nok håpet at avisen ville finansiere seg selv, og kanskje gitt et lite overskudd, hvilket den også gjør, men den mottagelsen vi har fått og støtte som Optikerforbundet gir oss, er over all forventning.

For Syns Skyld var med andre ord tidlig ute som nyhetsorgan innen norsk optometri. I denne sammenheng kan det nevnes at Optikeren, Norges Optikerforbunds tidsskrift for norsk optometri og synsvitenskap, kom ut med et prøvenummer først i 1980! Før dette eksisterte kun et fellesnordisk optikertidsskrift, Nordisk Tidsskrift for Specialoptikere (Lewandowski og Bruun, 2005). Dette ble utgitt i perioden 1947 til 1979. Optikeren lever som kjent fortsatt i beste velgående!

Forsider og format

Forsiden er forskjellig fra nummer til nummer. Fra enkel design til morsomme tegninger og optiske fenomener. Fra nummer åtte og utover er det mange utgaver av øyne i ulike former og formater. Ellers benyttes bilder fra studieturer, fester, artige kollasjer med optometrirelaterte gjenstander, personbilder av studenter, og ansatte. På forsiden av nummer 62, 1998 dukker Kjell Inge Daae opp. I det hele tatt – mye kreativt! Fra og med andre utgave i 1991, nummer 34, kom bladet ut i A4-format, og første forside i farger kom i nummer 71 i 2000.

Forsiden på det første nummeret som ble utgitt i A4-format, nr. 34 1991. Redaktør Elisabeth Neergaard.
Spenstig og variert innhold

Mens det i første nummer er 19 sider med egenprodusert stoff, sies det klart i nummer to at de vil satse på fagartikler som er oversatt fra engelsk, eventuelt tysk. Seinere er det også innslag i form av fagartikler fra optikerstudenter og kjente optikere. Allerede fra det første nummeret er det med «skolenytt» og hva som skjer på optikerutdanningen. Selvsagt er presentasjon av klassene også med, dette inkludert kursgrupper. Ofte var allerede kvalifiserte optikere på flere ukers kursopphold på Kongsberg. Dette gjaldt eksempelvis spesialistkurs i kontaktlinsetilpassing. I grunnutdanningen inngikk i svært mange år kun en introduksjon til kontaktlinser. Derfor egne kurs. Av andre spalter som mer eller mindre dukker opp som fast stoff i hele For Syns Skylds levetid, er: intervjuer av lærere og ansatte på skolen, korte presentasjoner/jobbsøknader for snart nyutdannete optikere, faglige spørsmålssamlinger/quizer, mer eller mindre morsomme utsagn av lærere og medstudenter, rapporter fra klasseturer og optikerfester, leserinnlegg som reaksjoner på tidligere publisert stoff, fagrelatert humor, optiske illusjoner og kryssord. Til og med enkelte kakeoppskrifter er tatt med!

Forsiden på det første nummeret med forsidebildet i farger, nr. 71 2000. Redaktør Håkon Bærland.
Kakeoppskrifter

Hvorfor kakeoppskrifter i en studentavis for optikerstudenter? Dette har sin naturlige forklaring. Som et supplement til inntjening av midler til å finansiere klasseturer, eksempelvis gjennom slag av For Syns Skyld, serverte studentene i flere år kaffe og kaker til pasienter som hadde avtale om synsundersøkelse på skolens synsklinikk. Dette foregikk i flere år mens utdanningen holdt til i Kompetansesenteret på Raumyr. Tilbudet ble også populært blant skolens øvrige studenter og ansatte. Alle måtte selvfølgelig betale litt for et kakestykke, og de studentene som hadde ukens ansvar for baking, la stor vekt på å lage veldig gode kaker. Etter hvert ble enkelte oppskrifter etterspurt og kom derfor på trykk i For Syns Skyld.

Forsiden på nummer 62, 1998. Redaktør Annichen Friis. «Kjell Inge Daae tester siste skrik innen brillemote»! Også en form for portrettintervju!
Portrettintervjuer

Av egenprodusert stoff fortjener portrettintervjuer en omtale. Opp gjennom årene gjorde studentene avtaler med utvalgte «optometriske kjendiser». Her følger en kort omtale av noen litt tilfeldige utvalgte intervjuer.

Ivar Medaas (nr. 15 1983, side 15-17)

Ivar Medaas (1938-2005) var en meget folkelig og populær trubadur på 1980-tallet. Han kom fra Vestlandet, sang på sin egen karakteristiske dialekt og ble blant annet kjent for visen «Dar kjem dampen». Han var brillebruker og hadde en lett synlig esotropi. I sin tid var han det vi i dag kan kalle en rikskjendis. Studentene hadde sett en annonse i Laagendalsposten om at Medaas skulle holde en konsert på Svene, og innleder sitt intervju med: – Inspirert av denne annonsen, hev to vordende optometrister seg i bilen en vinterkveld i februar, utstyrt med prismestav, cover og fotoapparat over skuldra.

Lurer du på hvordan det gikk, finner du nå en komplett samling av For Syns Skyld på USNs nettsider. Se omtale avslutningsvis i denne artikkelen. De to ansvarlige studentene for intervjuet avslutter artikkelen med: – Jo da, så kan vi nå fortelle barnebarna om den gangen vi tok covertest på Ivar Medaas. Og nå snart 40 år etter, har det kanskje kommet noen barnebarn. Da kan dette være en påminnelse for de det gjelder!

Alf Opheim senior (nr. 50 1995, side 8-12)

I dette portrettintervjuet med optiker Alf Opheim senior (1920-2006) blir det gitt en forholdsvis detaljert beskrivelse av hans bakgrunn og utdannelse, og selvfølgelig også av Polatest som metode. Opheim var en ivrig og entusiastisk tilhenger av, og forkjemper for, fullkorreksjonsprinsippet og bruk av Polatest. En får innsikt i Opheims virksomhet både som fagperson og med hensyn på hobbyer og fritidsaktiviteter. Han var en ivrig idrettsmann. Tok flere NM-medaljer i alpinbakke, og deltok også i OL, både i St. Moritz i 1948 og Oslo i 1952. Intervjuet er til og med supplert med et bilde av Opheim sammen med USAs tidligere president Gerald Ford!

Jan Richard (Dick) Bruenech (nr. 55 1996 side 26-27)

Dette er et intervju som er gjort tidlig i Bruenechs lærer- og forskningskarriere. I ettertid har mange hundre optometristudenter blitt inspirerte av hans entusiasme for faget og hans unike pedagogiske evner. Bruenech har i alle år vært trofast til optikerutdanningen på Kongsberg. Han er i dag ansatt som professor på USN.

I intervjuet fra 1996 kan vi lese at han ble inspirert av sin tidligere anatomilærer Trygve Saude til å fordype seg videre innen okulær anatomi og fysiologi, og at det var professor Gordon Ruskell, fra optometriutdanningen på The City University i London, som oppfordret han til å ta en doktorgrad innen faget, og da spesielt innen ekstraokulære muskler. Men vi får også greie på at Dick, i ungdomsårene, var en meget habil fekter, både med kårde og florett. Han kan pårope seg flere norske mesterskap og et nordisk mesterskap i kårde!

Knut Nordby (nr. 65 1999, side 20-24)

Ordet fargeblind benyttes ofte feil. Folk utenfor de optometriske- og oftalmologiske fagmiljøene benytter det ofte for alle typer fargesynsdefekter. Men reell fargeblindhet, eller akromatopsi, er veldig sjelden, og ikke mange nordmenn med denne medfødte defekten, er allment kjente. En akromat «kjendis», i hvert fall blant den eldre garde fagfolk som arbeider med syn, og fargesyn i særdeleshet, er Knut Nordby (1942-2005).

To kvinnelige optometristudenter, Eli Kvilhaug og Anita Ervik, møtte han mens han fremdeles var yrkesaktiv. Han arbeidet på den tiden på Telenor Forskning og Utvikling på Kjeller. Studentene får et langt og hyggelig møte med Nordby. De kommer selvfølgelig inn på akromatopsi. Norby forteller om sin oppvekst, skolegang, og synsmessige utfordringer i dagliglivet. De kommer også inn på hans forskning, inkludert samarbeidet med den britiske nevrologen Oliver Sacks, deres felles tur til en øy i Mikronesia og boken «The Island of the Colourblind». Meget interessant lesing, både intervjuet og boken!

Siste nummer?

Hvorfor opphørte optometristudentenes utgivelser av For Syns Skyld? Det siste kjente nummeret av bladet kom ut i 2010. Det er påført årgang 36 og nummer 96 på forsiden. En forside med et forholdsvis sterkt uttrykk! «Øyeepler» som plukkes av en mannsperson med en dødningsskallemaske! At det kanskje går mot slutten av For Syns Skyld, får vi også en indikasjon på i lederen på side 1. Her innleder den daværende redaktøren, Bård M. Hesla med følgende informasjon;

– Velkommen til ny utgave av FSS. Denne gangen var det betydelig vanskeligere å fylle opp sidene i bladet av flere grunner:

– Antall skribenter var kraftig redusert.

– Det ble ikke noe nyttårsball å skrive om.

– Generelt dårlig bidrag fra klasse, det være seg artikler, sitater, klinikkhistorier osv.

– Ingen ekstra annonser.

Forsiden på det foreløpig aller siste nummeret av For Syns Skyld, nr. 96 2010? Redaktør Bård M. Hesla.

Andre medvirkende årsaker til at utgivelser av bladet opphørte, kan være at studiet opp gjennom årene har blitt mer og mer krevende. Formelt har studiet gått fra å være en ingeniørutdanning, til å bli en bachelorutdanning. Overgangen fra høgskole- og universitets-status førte også til at undervisningen gradvis har blitt mer og mer forskningsbasert, og endringer i optikernes yrkesutøvelse har ført til at stadig flere emner har blitt inkludert i studentenes pensum. Henvisningsrett til spesialist krever eksempelvis mer kunnskaper om patologi og avansert undersøkelsesteknikker. Rett til bruk av diagnostiske medikamenter i synsprøverommet, krever dybdekunnskaper innen farmakologi. Tidligere var optikeres virksomhet opp mot tilpassing av vanlige kontaktlinser holdt helt utenom grunnutdanningen. Når er også dette fagområdet inkludert i studiet. Er det blitt for travelt å være optometristudent? Er det ikke lenger tid til å engasjere seg i aktiviteter litt på sidelinjen? Studentvelferd, sosialt samvær, treningstilbud, engasjement i samskipnadens mange tilbud osv. er noe alle studenter bør sette av litt tid til.

Nok en mulig årsak til «nedleggelsen» av For Syns Skyld kan være at behovet for finansiering av studieturer har blitt mindre eller helt borte? Det kan se ut til at det har blitt vanskeligere å arrangere slike turer med stadig større studentkull?

Som et par avsluttende kuriositeter kan det også nevnes at «For Syns Skyld» ble benyttet som navn på et bedriftsidrettslag Norges Optikerforbunds prøvde å starte opp på slutten av 1980-tallet (Lewandowski, 1989). Og da professor Helle Falkenberg holdt sin tiltredelsesforelesning i begynnelsen av oktober 2021 valgte hun tittelen «Ikke for syns skyld – viktigheten av økt oppmerksomhet, kunnskap og samarbeid om syn».

I forbindelse med optikerutdanningens 50-års jubileum høsten 2022 har samtlige nummer av For Syns Skyld blitt skannet og lagt ut på USNs nettsider som pdf-filer. Du finner samlingen lettest ved å oppsøke USNs hovedside på nettadressen www.usn.no og der benytte søkeordene «For Syns Skyld» i søkefeltet øverst i skjermbildet. Alternativt kan denne direkte lenken benyttes – https://www.usn.no/om-usn/organisering/fakultet/fakultet-for-helse-og-sosialvitskap/for-syns-skyld/#4610. God lesing!

Kilder:

Laagendalsposten (1973): Skoleavis på Kongsberg ble optikertidsskrift. (8. mars 1973, forsiden)

Lewandowski I. (1989): NOFs bedriftsidrettslag «For Syns Skyld». Optikeren 6-1989, side 32

Lewandowski I. og Bruun S. (2005): Fra optikk til optometri. Optikerbransjen fram til 2005. Norges Optikerforbund 1945-2005. Utgiver Norges Optikerforbund og Synsinformasjon. ISBN 82-303-0421-1 Samtlige utgitte nummer av For Syns Skyld. (For syns skyld – Universitetet i Sørøst-Norge (usn.no), sist lastet ned 11.11.2021)