2011: Hun er Nordens første

2011: Hun er Nordens første

Professor Rigmor Baraas unner seg et velfortjent stykke marsipankake. I bakgrunnen dekan ved Fakultet for helsevitenskap, Hedi Kapstad, (delvis skjult) og Anne Norvik Jervell, styreleder i Norges Optikerforbund.

Av Knut Jul Meland (tekst og foto)

Rigmor Baraas ved Høgskolen i Buskerud er Nordens første kvinnelige professor innen optometri og synsvitenskap.

(Redaksjonell kommentar: Dette oppslaget er basert på en nyhet som ble lagt ut på HiBus nettsider 04.06.2012).

Totalt 23 vedlegg samt doktorgradsavhandlingen Chromatic-luminance interaction in temporal vision, som er avlagt ved University of Manchester (UMIST), danner grunnlaget for utnevnelsen av Rigmor Baraas ved Fakultet for helsevitenskap (Helse), Institutt for optometri og synsvitenskap til professor innen optometri og synsvitenskap.

Unik metodekombinasjon

En enstemmig bedømmelseskomité leverte blant annet følgende kommentar:

– Kombinasjonen av metoder Baraas bruker for å studere menneskelig fargesyn er uvanlig bred og lovende. Spesielt konseptet med å studere genetisk disposisjon, retinal mosaikk og persepsjon av farger samtidig hos pasientene er unikt og sannsynligvis den best mulige måten å forstå det komplekse forholdet mellom disse tre nivåene av det menneskelige fargesynssystemet. Det er samtidig den eneste måten å forstå årsaken til fargesynfeil og de komplekse mønstre av konsekvenser av visse gendefekter.

Bedømmingskomiteen besto av professor Almut Kelber ved Lunds Universitet, professor Arne Valberg ved Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet (NTNU) og professor Gunnar Horgen ved HiBu.

Solid, selvstendig, anerkjent, engasjert og produktiv

Baraas har en solid akademisk utdannelse av stor betydning for arbeidet innen optometri og synsvitenskap. Hun har autorisasjon som optiker med kontaktlinsekompetanse, rekvireringsrett til diagnostiske medikamenter og doktorgrad innen optometri og synsvitenskap. Hun berømmes for å ha bygget opp selvstendig forskning og utviklingsvirksomhet innen sitt fagområde, noe som har resultert i både nasjonal og internasjonal anerkjennelse av hennes mange bidrag. Hun har et omfattende internasjonalt nettverk, og er en viktig ressursperson innen sitt fagområde.

Baraas mottar blomster og gode ord fra dekan Heidi Kapstad. I bakgrunnen instituttleder Bente Monica Aakre.

Den nybakte professoren har også vist viktig engasjement når det kommer til popularisering og videreformidling av sin forskningsvirksomhet, og på denne måten gjort kontaktflaten mellom høyskole og samfunn bredere, samt vært et viktig ledd i rekrutteringen av nye studenter. Hun har en jevn og høy vitenskapelig produksjon, og flere av hennes artikler er framhevet innen det internasjonale forskningsmiljøet.

Klemmer og naboklage

Om lag 30 sjeler hadde funnet veien til et av møterommene ved campus Kongsberg onsdag 30. mai for å hedre Baraas i anledning professoropprykket.

Baraas ble feiret på behørig vis, noe som avstedkom et vell av jubelrop, store ord og klemmer samt en naboklage fra de tilstøtende kontorer.

Dekan ved Helse, Heidi Kapstad, var hovedtaler under tilstelningen og framhevet blant annet Baraas’ ukuelige «stayerevne»:

– Er det én person jeg kjenner som gir alt for faget, så er det hun som sitter her. Hun bretter opp erma og trår til, og krever at de andre gjør det samme. Hun er en stayer av rang, og hun er svær sta, ikke for sin egen del, men for faget. Det gjør at vi beveger oss framover, sa Kapstad innimellom lykkeønskninger og takksigelser.

Tidligere leder av optikerutdanningen ved HiBu, Kjell Inge Daae.
– Tidenes underdrivelse

Instituttleder og førsteamanuensis Bente Monica Aakre ga uttrykk for sine følelser på følgende vis:

– Dette er som om Norge har vunnet landskamp. Nå har vi vunnet, og vi gleder oss til å feire med deg.

Det var en ydmyk og beæret Baraas som repliserte rosen og applaussalvene:

– Jeg er jo deres. Dette hadde ikke vært mulig uten alle dere rundt meg. Tusen takk, alle sammen.

Følgende kommentar unnslapp instituttlederen (til stort bifall fra forsamlingen):

– Tidenes underdrivelse!

– En flott representant for arten

Anne Norvik Jervell talte på vegne av Norges Optikerforbund (NOF):

– Takk for at du valgte å bli optiker, og at du valgte å komme til Kongsberg. Du er en type som lar deg engasjere og som engasjerer andre. Dette, sammen med dine faglige kunnskaper, gjør deg svært viktig for fagmiljøet. Jeg er imponert av din energi, positivitet og evne til å tenke løsningsorientert. Du har bidratt til viktige endringer i utdannelsen og sikret at optikerutdannelsen utvikler seg i takt med samfunnet. Du er en flott representant for arten optiker, sa Jervell.

Tidligere leder av optikerutdanningen ved HiBu, Kjell Inge Daae, var også hjertelig til stede.

– Dette var forventet. Hvis noen skulle gjøre dette, var det henne. Hun valgte på ingen måte en lettvint løsning for å oppnå doktorgraden, men så er hun også sta, standhaftig og særs opptatt av faget sitt. Hun vil videre, og hun får det til, sa Daae, som har vært en viktig støttespiller for Baraas gjennom mange år.

Drivkrefter og måloppnåelse

– Jeg er fornøyd med å ha nådd et mål jeg satte meg for noen år siden, sier hovedpersonen selv.

– Hva er det som driver deg?

– Det jeg driver med driver meg fram. Å forske på øyet og synsfunksjonen er kjempegøy. Det å kunne jobbe tett sammen med engasjerte kollegaer og veilede motiverte stipendiater og studenter er også en stor drivkraft, sier Baraas.

– Hva er dine satsningsområder framover?

– Å bygge videre på det jeg har gjort frem til nå. Det har tatt tid å bygge opp de forskningsfasilitetene som vi har i dag og det er viktig for meg at vi kan fortsette og at vi blir mer robuste, sier Baraas.

– Hva betyr det for deg personlig at du er den første kvinnen i Nordens med tittelen «professor innen optometri og synsvitenskap»?

– Det er vel en bonus, og det føles godt å kunne bidra med dette både overfor optometriprofesjonen og høyskolen, sier Baraas.

Faktaboks.
Bilde av Rigmor som får applaus.
Rigmor Baraas får stående applaus fra de om lag 30 frammøtte.