1992: Publisering av fagbok på norsk – «Øyets anatomi og fysiologi»

1992: Publisering av fagbok på norsk – «Øyets anatomi og fysiologi»

Av Magne Helland

«Et av kriteriene på profesjonsbegrepet er å ha kontroll over utdannelse og undervisning av profesjonsutøverene. Dersom det også utvikles egne lærebøker, er dette ytterligere en faktor som styrker fagets identitet og utviklingsmuligheter. Anmelderen kjenner ikke til at det er produsert noen norsk lærebok i optikerundervisningen – oversettelser unntatt – siden Strøm Gundersens bok om optikk på 1950-tallet. KIH-læreren Trygve Saudes nyutkommede bok om øyets anatomi og fysiologi, er således en begivenhet i et fagmiljø som tross alt ikke teller mer enn ca. 750 utøvere.»

Forsiden på Trygve Saudes bok, «Øyets anatomi og fysiologi».

Sitatet er hentet fra Stein Bruuns innledning av anmeldelsen av boken «Øyets anatomi og fysiologi» i Optikeren 2-1992 (Bruun, 1992). Også i ettertid må dette betegnes som en begivenhet. En stor begivenhet!

Trygve Saude var i mange år en meget sentral underviser på optikerutdanningen på Kongsberg (Helland, 2019). Han var med som deltidslærer da det første kullet startet opp i 1972. Ble fast ansatt i lærerstaben fra 1974 og underviste helt til han gikk av med pensjon i 1993. Hans fagfelt var anatomi og fysiologi. Han hadde i mange år utarbeidet forelesningsmateriell for enkelttemaer innen anatomi og fysiologi. Dette med spesiell vekt på okulære forhold. Slik sett var overgangen ikke så veldig stor da han ble involvert i et bokprosjekt på slutten av 1980-tallet. Med produksjonstilskudd fra Kirke- utdannings- og forskningsdepartementet og med forfatterstøtte fra Norges Optikerforbund, begynte Saude å arbeide med et omfattende bokprosjekt. Her innledet han også et tett samarbeid med Tell forlag a.s., et lite forlag drevet av Tell Christian Wagle. Her var det neppe noen ulempe at Wagle allerede hatt god kjennskap til faget og bransjen. Tell Christian Wagle var redaktør for Optikeren i periode 1987-1995.

Øremerket for KIH-undervisningen

Det ferdige produktet forelå tidlig i 1992, og allerede i Optikeren nummer 2 1992 ble boken anmeldt (Bruun, 1992). En forholdsvis objektiv vurdering, hvor både positive forhold og mulige svakheter og mangler ble trukket frem. Anmeldelsen avsluttes med – «Saudes bok er, totalt vurdert, en meget leseverdig og meget velskrevet bok, som både han, KIH-miljøet og forleggeren kan være stolte av. Boken gir inntrykk av å være øremerket for KIH-undervisningen, men den burde også kunne finne andre lesegrupper innen synsmiljøet. Kan vi forvente flere bøker fra KIH-miljøet?»

Boken er fortsatt i salg, men andre større utenlandske verk og nettbaserte digitale løsninger, har trolig i stor grad overtatt. Ifølge Studentsamskipnaden i Sørøst-Norges bokhandel på Kongsberg, Brage Bok Kongsberg, så har det de siste årene kun blitt solgt noen få eksemplarer hvert år.

Bilde av markedsføringsbrosjyre.
Markedsføringsbrosjyre fra forlaget Blackwell Science fra 1993.
Internasjonal publisering

Men spredningen av Trygve Saudes bok stopper ikke her. I 1993 forelå en engelsk utgave av boken. Denne ble publisert på forlaget Blackwell Science. Dette var i stor grad takket være professor Robert Fletcher (Helland, 2017). Han hadde flere bokproduksjoner bak seg for samme forlag, og hadde også allerede da et langvarig nært forhold til utdanningen på Kongsberg. Han så åpenbart et behov for en kortfattet grunnleggende bok om øyets anatomi og fysiologi. Og med brukbare kunnskaper også i norsk, hadde han tro på at Saudes bok ville ha et marked internasjonalt. Blackwell Science laget en egent markedsføringsbrosjyre hvor totalt åtte optometri-bøker ble promotert. Her ble det vist til en omtale av boken i «Optical Practitioner». – Its concise style makes it highly readable and easily understandable. Original photographs and very striking double contrast illustrations make the book an excellent teaching tool. Recommendes highly, not least for its price.

Den engelske versjonen av boken ble anmeldt blant annet i det amerikanske tidsskriftet Optometry and Vision Science (Sivak, 1994). Til tross for en del kritiske kommentarer omtales boken som – Overall, this is a straithforward, easy-to-read text for students and practitioners who do not need a very detailed description of ocular anatomy and physiology. Som en kuriositet det også nevnes at boken ble anmeldt i det italienske fag- og bransjetidsskriftet Optometry (Lupelli, 1994). Her var overskriften – Un testo inusuale – En uvanlig tekst!

Boken er også omtalt i et eget kapittel om «Norsk litteratur om optometri» i boken «Fra optikk til optometri, optikerbransjen frem til 2005» (Lewandowski og Bruun, 2005).

Bokanmeldelse.
Bokanmeldelse av Trygve Saudes bok «Ocular anatomy and physiology» i det italienske optikertidsskriftet «Optometry». Skrevet av Luigi Lupelli.
Såådi?

Som en liten avsluttende anekdote om Saudes boks internasjonale spredning, kan jeg trekke fram et besøk i det som lenge ble ansett som verdens største bokhandel, Foyles i London. Etter en tur til London i 1994-1995, skrev jeg et innlegg i Optikeren (Helland, 1995). Jeg ønsket å tipse Optikerens lesere om det enorme utvalget med optometrisk og oftalmologisk litteratur de kunne tilby. På den tiden hadde de ca. 30 hyllemeter med relevant litteratur for optikere og øyeleger. Og i oppslaget skrev jeg at jeg fant Saudes bok, «Ocular anatomy and physiology», men ikke at jeg måtte ha hjelp for å finne boken. Etter å ha lett igjennom mange hyllemeter på egen hånd, måtte jeg spørre en ansatt. – «Do you have a recent book on ocular anatomy and physiology by Trygve Saude?» Min engelsk har aldri vært perfekt, men etter noen år som optometristudent i London på midten av 1980-tallet, kunne jeg kommunisere greit med folk flest, også i London. Men min uttale av Trygve Saude, var åpenbart ikke «anglifisert» nok! Den Foyles-ansatte lette først i de mest relevante hyllene, men måtte etter hvert konsultere bokhandelens arkivsystem. Da lyste han plutselig opp! – «Oh, yess, Såådi, of course we have his book!» Han gikk rett bort til en hylle like ved der han nettopp hadde lett, og trakk fram et eksemplar av Saudes «Ocular anatomy and physiology». Alle norske navn er ikke like lette å uttale på engelsk!

Kilder:

Bruun S. (1992): Trygve Saude: Øyets anatomi og fysiologi. Bokanmeldelser. Optikeren, nr. 2, side 47-48

Helland M. (1995): Ledig tid i London? Besøk bokhandelen Foyles. Optikeren, nr. 2, side 34

Helland M. (2017): Robert J. Fletcher – en foregangsmann innen synsergonomi (Optometriske berømtheter i Krona (5)), Optikeren, nr. 3, side 50-52

Helland M. (2019): Trygve Saude – optikerutdanningens første underviser i anatomi og fysiologi. (Optometriske berømtheter i Krona (16)), Optikeren, nr. 2, side 42-43

Lewandowski Inger og Bruun Stein (2005): Fra optikk til optometri, optikerbransjen frem til 2005, Norges Optikerforbund 1945-2005. Norges Optikerforbund og Synsinformasjon. ISBN 82-303-0421-1

Lupelli L. (1994): In Libreria. Un testo inusuale. Recensione di “Ocular anatomy and physiology” de Trygve Saude. Professional Optometry, Vol. 3, nr. 11, side 16

Saude T. (1992): Øyets anatomi og fysiologi. Tell forlag a.s., Asker. ISBN 82-7522-007-6

Sivak B. (1994): Book Review. Ocular anatomy and physiology. Optometry and Vision Science, Vol. 71, No. 7, 476