1988: Oppslag i NRKs Norge Rundt om optikerutdanningen på Kongsberg

1988: Oppslag i NRKs Norge Rundt om optikerutdanningen på Kongsberg

Av Magne Helland

«Aldri en fredag uten!» er slagordet til NRK-programmet «Norge Rundt». Det har gått hver fredag på NRK-TV siden 1976. Fredag 18. mars i 1988 var det optikerutdanningens tur. I beste sendetid får seerne se et snaut fem minutters innslag om optikerutdanningen på Kongsberg.

Innledningsvis ser vi en buss med studenter og utstyr på vei oppover Numedal. Deretter følger en lang sekvens med klipp av synsundersøkelsessituasjoner. Vi er på en eldreinstitusjon i Nore og Uvdal. Her har studentenes rigget seg til med mobile stasjoner for undersøkelse av synsskarphet, refraksjon, direkte oftalmoskopi osv. Vi ser en rekke optometristudenter, og flere beboere som blir undersøkt. Lærerne Erik Wøllo og Gunnar Horgen er med. Horgen blir intervjuet og greier ut om forekomsten av synsfeil, mulige forklaringer på hvorfor mange går ukorrigerte osv.

Optometristudent Linde Wennersten fra Moss registrerer synsskarphet på en eldre dame fra Numedal (skjermdump fra NRKs sending).

Avslutningsvis er vi over på synscreening av skolebarn. Vi er på en barneskole i Kongsberg. Her har studentene rigget seg til i et klasserom/bibliotek. Vi ser flere stasjoner med synsscreenere. Her grovsjekkes synet til skolebarna. Testing av stereoskopisk syn og fargesyn sees så vidt også i bakgrunnen.

NRK innslaget var utarbeidet av Arve Sørvold, Helle Rossow og Jon Hagen. For mange, både studenter og undervisere, vil innslaget vekke tilbake mange gode minner. Innslaget ligger fortsatt tilgjengelig på NRKs nettsider. Oppsøk https://tv.nrk.no/serie/norge-rundt. Her «klikker» en på «Nyeste episoder» rett under Norge Rundt logoen. En får da opp samtlige årstall Norge Rundt har blitt vist. Velg 1988, og deretter 18. mars. Her finner du «2. Kongsberg: Optometrilinje ved Kongsberg Ingeniørhøgskole».

Bruk av en Keystone synsscreener for å grovsjekke synsfunksjonen til skolebarn (skjermdump fra NRKs sending).

Innslaget var utvilsomt svært positivt for norsk optometri og utdanningen på Kongsberg. En kan i ettertid spekulere på om noen ungdommer som så programmet kan ha latt seg inspirere til å velge optikk og optometri som yrkeskarriere?

Kilder:

NRKs nettsider. https://tv.nrk.no/serie/norge-rundt – Norge Rundt, 18. mars 1988 (https://tv.nrk.no/serie/norge-rundt/1988/FREP40008788/avspiller#t=4m9s) NRK TV (sist lastet ned 24.10.2021)