2020: Undervisning i koronapandemien

Utklipp fra artikkel om virusutbruddet i Kina.

2020: Undervisning i koronapandemien

Det første covid-relaterte oppslaget på USNs nettsider. Faksimile/skjermdump 21.01.2020.

Koronavirusfamilien omfatter mange ulike virus som kan gi luftveisinfeksjon. Mange koronavirus forårsaker lette forkjølelser, mens andre kan gi mer alvorlig sykdom og i noen tilfeller død.

I desember 2019 ble en ny variant av viruset, SARS-CoV-2, oppdaget i Wuhan i Kina. Viruset kan gi sykdommen Covid-19, og smitten spredte seg raskt de første månedene i 2020. Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte 30. januar 2020 at utbruddet av koronaviruset var en global folkehelsekrise, og i slutten av februar var det kjent at viruset var utbredt i Asia og i Mellom-Europa, særlig i Italia. 26. februar 2020 kom meldingen om at en person har testet positivt i Norge, og de som testet positivt de neste ukene var smittet i utlandet.

Ansatte på universitetet fulgte situasjonen tett, og allerede 2. mars gikk vi ut med informasjon og råd til helsepersonell etter hjemkomst fra områder med utbredt smitte av koronavirus:

  • Ansatte/studenter skal ikke gå på jobb når de er syke, og skal følge grunnleggende smittevernrutiner for å beskytte sine pasienter mot smitte. God håndhygiene er viktig. Dette rådet gjelder generelt, og er vesentlig ved utbrudd av smittsom sykdom.
  • Ansatte/studenter som har vært i et område med utbredt smitte av covid-19 skal som hovedregel være hjemme fra jobb i 14 dager etter hjemkomst, og ellers følge råd for andre kontakter.
  • Ansatte/studenter som er husstandsmedlemmer til mistenkte tilfeller, bør ha hjemmekarantene inntil eventuelt negativt prøvesvar foreligger for den som er prøvetatt.
  • Ansatte/studenter som er nærkontakter til et bekreftet tilfelle av covid-19 bør ha hjemmekarantene i 14 dager etter siste kontakt.
  • Testing for covid-19 er aktuelt for de som har symptomer og møter definisjonen av mistenkt tilfelle.
Smitte på campus og nedstengning av Norge

8. mars 2020 fikk vi beskjed om at en av studentene hadde vært i nærkontakt med smitte, og utviklet selv symptomer, og vi så ingen annen løsning enn å sette en hel klasse i karantene. Noen dager senere, 12. mars, innførte regjeringen store restriksjoner i landet pga. rask spredning av viruset. Dette innebar at alle skoler og universiteter ble stengt, alle studenter og ansatte måtte holde seg hjemme og jobbe/studere hjemmefra, det ble ulovlig å arrangere fysiske møter, alle sosiale møteplasser ble stengt og det var store begrensninger i hvor mange utenom egen husstand man kunne møte.

Akkurat i denne perioden var 3. klasse halvveis i sin praksisperiode. Mange optikervirksomheter valgte å stanse gjennomføring av synsundersøkelser og annen pasientkontakt som innebar nærhet kortere enn 1 meter. USN valgte derfor å fristille alle praksisstedene fra oppdraget som praksisveileder fra 16. mars, og det ble laget et alternativt undervisningsopplegg med videomøter, drøfting av kasuistikker, innleveringer og diskusjoner som skulle sikre læringsutbyttene i emnene OKOP3013 Klinisk optometrisk praksis 2 og OVEI3015 Klinisk optometrisk praksis, entreprenørskap og internasjonal optometri.

Ansatte og undervisere snudde seg raskt rundt og lagde digitale møteplasser for studentene. Forelesninger ble gjennomført via Zoom, og videomøter ble satt opp for gruppearbeid og diskusjoner. All samlingsbasert undervisning måtte også endres – masterundervisning ble digital, og alle etter- og videreutdanningskurs ble avlyst eller utsatt. Signalene var også at alle eksamener skulle være digitale, og utfordringen ble å finne alternative måter å erstatte praktiske eksamener og tester.

Det ble en tøff avslutning av semesteret der studentene i mange uker ble sittende alene foran en PC-skjerm, og i stor grad måtte studere alene. Men semesteret ble fullført, og studentene gjennomførte undervisning og vurderinger med godt mot og håp om at neste studieår ville bli litt mer normalt igjen.

Det ble en historisk annerledes avslutning for bachelor- og master-studentene i juni 2020. Alle satt hjemme foran hver sin PC. Like fullt, det ble høytid, bunader, flagg, taler og prisutdeling.

Neste studieår med vedvarende smitteutfordringer

Oppstart av høstsemesteret 2020 ble fortsatt preget av smittesituasjonen. Alle studentene måtte gjennomføre et digitalt smittevernkurs før semesterstart. Regelen om en meters avstand gjorde at det ikke ble plass til like mange studenter som normalt i klasserom og auditorier slik at det meste av plenumsundervisningen ble digital. Øvingstimer og klinisk virksomhet ble gjennomført i faste grupper på tolv studenter som hadde all undervisning sammen.


Det ble laget tydelige smittevernregler for studenter og ansatte i forhold til håndhygiene, bruk av munnbind, visir og rengjøringsrutiner. Egentrening ble gjennomført ved at de faste gruppene fikk tildelt tid på preklinikken. Alle studenter måtte følge tidene for sin gruppe, det var ikke lov å øve med studenter i andre grupper, smittevernreglene skulle følges og alle måtte signere på oppmøtelister. Vi klarte på denne måten å gjennomføre klinisk virksomhet, men hver student fikk både mindre tid til øving og færre personer å undersøke.


Samlingsbasert masterundervisning ble i noen grad gjennomført med gode smittevernrutiner, men flere samlinger ble endret til digital undervisning. Pga. innreiserestriksjoner fra utlandet var det flere masterstudenter som ikke fikk lov å komme til Kongsberg på samling. Det var derfor særdeles nødvendig å ha et tilbud om å kunne følge undervisningen digitalt, selv om dette ga store begrensninger i den praktiske undervisningen. Innreiserestriksjonene påvirket også USN sin bruk av internasjonale forelesere i undervisningen. Mange av disse kunne heller ikke komme fysisk til Kongsberg, men måtte gjennomføre undervisningen over Zoom. Flere etter- og videreutdanningskurs ble også utsatt eller delvis tilbudt digitalt. All kontakt mellom studentene og optikerbransjen inkludert den årlige karrieredagen ble gjennomført som digitale møter

Økende smitte

Utover høsten 2020 ble det på nytt økende smitte i samfunnet, og det var flere runder med smitte på Campus Kongsberg, også blant optometristudentene, og flere studentgrupper ble igjen nødt å gå i isolasjon og karantene. 5. november 2020 ble det innført nye nasjonale smitteverntiltak i Norge med råd om redusert sosial kontakt og å unngå unødvendige reiser innenlands, inkludert reiser med kollektivtransport. Dette medførte ny avlysning av all campusbasert undervisning, egentrening og praktisk virksomhet fram til 18. januar 2021. 


Fra 18. januar fikk vi igjen lov å ha vanlig undervisning, men vi valgte å ha digitale løsninger for plenumsundervisning og prioriterte å gjennomføre praktisk-/klinisk arbeid. Men det varte ikke lenge før nye smitterunder på våren medførte nye uker med nedstengning og digitale løsninger. 3. klasse fikk lov å komme ut i praksis i februar-mars, og det var viktig at hele praksisperioden kunne gjennomføres etter måneder med redusert klinisk undervisning.

Som følge av smitteutbrudd på andre campus bestemte USN at avslutningen i 2021 også skulle være digital. En svært skuffet studentgruppe hadde problemer med å akseptere at vi ikke kunne få til en samling på campus med gode smittevernrutiner, men dessverre. Noen hadde samlet seg i små grupper foran skjermen, mens de fleste satt alene – slik mye av studietiden hadde vært det siste året.

Mot normalisering av undervisningssituasjonen

Selv om smittetallene gradvis ble redusert i samfunnet, ble oppstarten av høstsemesteret 2021 preget av nye smitterunder i forbindelse med fadderarrangementer. Mange studenter måtte igjen i isolasjon og karantene, USN stilte med covid-tester og drop-in-tilbud for de som ønsket testing, og flere hundre studenter benyttet seg av tilbudet. Etter den første uka fikk studentene tilbud om selv å kunne hente selvtester på servicetorget og i resepsjonen på synsklinikken.


Undervisningen fortsatte med små faste grupper på klinikken, godt smittevern, og anbefaling om å ta en selvtest før oppmøte på klinikken, samt avstandsregler i klasserommene. I slutten av september 2021 ble koronarestriksjonene nasjonalt opphevet, og vi var endelig en kort stund tilbake til en tilnærmet normal drift i undervisningsrommene. Men nye smittetopper mot slutten av høstsemesteret, denne gangen med omikronvarianten av koronaviruset, medførte at regjeringen igjen innførte nye nasjonale og regionale regler og anbefalinger. Heldigvis kunne campus være åpen selv om lokaler og fasiliteter skulle benyttes i tråd med gjeldende smitteverntiltak og anbefalinger. Alle planlagte skriftlige skoleeksamener ble gjennomført som digitale hjemmeeksamener, og all undervisning på campus som samlet studenter i grupper/klasser ble lagt om til digital undervisning. Ansatte ble igjen anbefalt hjemmekontor på dager der det var mulig, og å unngå fysiske møter og begrense reisevirksomheten.

Koronarestriksjonene opphevet

Men heldigvis – fra 12. februar 2022 ble alle koronarestriksjonene fjernet. Avstandskravet ble opphevet i undervisningssituasjoner, og det ble et mål å tilstrebe full fysisk tilstedeværelse ved undervisning, og studentene skulle få en normalisert studiehverdag. Koronapandemien utgjør ikke lenger en stor helsetrussel for de fleste av oss. Omikronviruset gir langt mindre alvorlig sykdom, og vi er godt beskyttet av vaksiner.
Etter et par tøffe år med mindre sosial kontakt mellom studentene, mindre fysisk undervisning og mye alenetid foran PC var det med stor glede at vi igjen kunne invitere til fysisk avslutningsseremoni for bachelor- og masterstudentene i Kongsberg Musikkteater i juni 2022.